آموزش نت خوانی

نام نت ها

آموزش نت خوانی برای همه صداهای موسیقایی از بم ترین تا زیر ترین آنها فقط هفت نام وجود دارد این نام های هفت گانه در برخی کشورهای غربی با کلمات تک هجایی و در برخی به صورت الفبایی به شرح زیر تلفظ می شوند:(نام ها را از چپ به راست بخوانید) . برای مشاهده آموزش نت های سه سیم اول گیتار کلیک کنید.
نامگذاری هجایی:

DO RE MI FA SOL LA SI
نام نت ها در زبان فارسی نیز از نامگذاری هجایی گرفته شده است
نامگذاری الفبایی:

C D E F G A B
آموزش نت خوانی و نامگذاری هجایی با نوت DO و نامگذاری الفبایی با حرف A، نت (LA) آغاز می شود.
در نظام قدیمی تر هجایی به جای نوت DO هجایUT)) اوت به کار می رفته است در برخی از روش های نت خوانی جدید هجای سی(SI ) را تی میگویند.
ریشه تاریخی نظام های هجایی و الفبایی:

نظام هجایی همان که در کشورهای ایتالیا و فرانسه (و نیز در ایران به پیروی از نظام فرانسوی) معمول است ، در قدیم بر اساس تئوری موسیقی قرون وسطایی از ۶ حجا تشکیل می شده:
UT RE MI FA SOL LA
هجاهای شش گانه را کشیشی موسیقیدان از اهالی فرانسه و مقیم ایتالیا به نام گویدو آرتسو (Guido d Arezzo) (1050-990) از شعر مناجات گونه زیر که آهنگ آن را احتمالاً خود ساخته بود برگزید و آن را به خاطر سهولت از بر کردن اصوات موسیقی و درک زیر و بمی شان نسبت به هم، به شاگردان و سرایندگان خویش می آموخت:
ut queant laxis resonare fibris mira gestorum famuli tuorum solve poluti labireatum sancte johannes
در قرنهای بعد که نظام شش نتی گسترش یافت و به هفت نت امروزی رسید، هجای سی بر آن افزوده شد و نیز هجای اوت که در نت خوانی دشوار بود به هجای دو بدل گشت.
در نظام الفبایی به تبعیت از تئوری موسیقی یونان باستان و کوک ساز های آن زمان نت لا مبدا قرار گرفته و نتها بر طبق همان تئوری با هفت حرف آغازین الفبای لاتین نامگذاری شده اند:
A B C D E F G
سل فا می ر دو سی لا
این نظام را کشورهای انگلیسی زبان ( انگلستان و آمریکا ) آلمانیزبان ( آلمان و اتریش ) پذیرفته اند و به کار میبرند اما میان این دو گروه کشورها ، اختلاف هایی در نحوه نامگذاری به چشم می خورد.
برای نگارش نتهای موسیقی از پنج خط به نام پنج خط حامل استفاده میشود که پنج خط موازی هستند که در بین آنها به طور طبیعی چهار فضای خالی ایجاد میگردد و نتها را میتوان بین خطوط و یا روی خطوط قرار داد:
در شروع پنج خط حامل کلید موسیقی قرار میگیرد که بسته به اینکه چه سازی مینوازیم، میتواند نام و شکل متفاوتی داشته باشد. برای ساز گیتار از کلید سل استفاده میشود و کلید سل در اول پنج خط حامل سمت چپ قرار میگیرد ( ما در موسیقی نتها را از چپ به راست میخوانیم):
کلیدسل
همانطور که در تصویر مشخص است قسمت دایره ای شکل کلید دور خط دوم حامل( خطوط حامل از پائین شمرده میشوند) تنیده شده است بنابراین خط دوم را خط سل و نتی که روی خط دوم قرار میگیرد را نت سل مینامیم.
بقیه نتها نیز به ترتیب با توجه به ترتیب نتها که از دو شروع میشو و به سی ختم میشد روی خطوط حامل قرار میگیرند به عنوان مثال از آنجا که نت سل روی خط دوم قرار دارد پس نت بعدی که بین خط دوم و سوم نوشته میشود لا خواهد بود چراکه در گویش و ترتیب نتها (از چپ به راست) بعد سل همیشه نت لا قرار میگیرد.جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
برای درک بهتر و توضیحات تکمیلی ویدیو آموزش رایگان نت خوانی را مشاهده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید