دانلود ویدئوی آموزش رایگان انواع ریتم گیتار
بررسی و آموزش رایگان انواع ریتم گیتار
یادگیری و آموزش رایگان انواع ریتم گیتار یکی از مهمترین پایه هایی است، که میتوانید به عنوان یک گیتاریست مبتدی بسازید. در واقع میتوان اینطور استدلال کرد که نواختن صحیح ریتم نیمی از کار در نواختن گیتار میباشد؛ بخشی که شاید بسیاری از نوازندگان گیتار آن را نادیده بگیرند.
وقتی در مورد نحوه زدن ریتم در موسیقی صحبت میکنیم، کاری که در اصل انجام میدهیم این است که یک آهنگ را به قطعات کوچک تقسیم میکنیم. این آهنگ ممکن است یک آهنگ 3 دقیقه ای بیتلز یا یک سمفونی 17 دقیقه ای راخمانینوف باشد. در هر صورت، ما همیشه ریتم را یکسان تنظیم میکنیم.
فرقی نمیکند چه سبکی از موسیقی را مینوازید (جز، فیوژن، باسانوا، بلوز، راک و غیره)، به عنوان نوازنده گیتار باید به ریتم تسلط داشته باشید.
تمرین با مترونوم را فراموش نکنید و برای آن وقت بگذارید. به آرامی شروع به نواختن کنید و سپس به تدریج با هر بار 10 ضربه در دقیقه، سرعت را افزایش دهید. این به مغز شما زمان لازم را میدهد تا الگوی مورد نظر را به خاطر بسپارید تا بعداً مجبور نباشید به آن فکر کنید. در نهایت یک آکورد با ریتمی که یاد گرفته اید بنوازید. تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
نکات مهم هنگام ریتم نوازی
یادگیری و آموزش رایگان انواع ریتم گیتار دارای نکاتی است، که تمامی نوازندگان مبتدی باید به آن بپردازند. آماده سازی دست راست جهت ریتم نوازی یکی از مهمترین مراحل، پیش از شروع تمرینات ریتم میباشد. رعایت سرعت به همراه نظم هنگام تمرین یکی از وظایف دست راست است، که باید در طول تمرین به آن توجه ویژه ای شود.
برای جلوگیری از خستگی زودرس و ناهماهنگی دست راست، آن را با ورزش انگشتان آماده کنید. این کار سبب انعطاف پذیری و هماهنگی دست راست و چپ میشود، تا به طور همزمان با مهارت ریتم نوازی رشد کند.
در ساده ترین شکل آموزش رایگان انواع ریتم گیتار، دو راه برای زدن سیم ها با دست راست وجود دارد؛ پایین و بالا. البته متغیرهای دیگری نیز وجود دارد، اما اساساً میتوانید با دست راست خود سیم ها را رو به پایین و رو به بالا بنوازید.
آماده سازی دست چپ جهت آکوردگیری از دیگر نکات مهم به شمار میرود، که به انعطاف پذیری انگشتان کمک میکند. کشش انگشتان و عضلات دست چپ برای نواختن آکورد و یا گام های مختلف با سرعت بالا ایجاد آمادگی میکند. در نهایت هر دو دست باید به تعادل و هماهنگی برسند تا بتوان سرعت و دقت را در ریتم نوازی بالا برد.
نحوه اجرا و آموزش رایگان انواع ریتم گیتار
وقتی از نواختن ریتم گیتار صحبت میکنیم، باید آگاهی کافی نسبت به انواع ریتم داشته باشیم. دانستن نحوه تمرین و آموزش رایگان انواع ریتم گیتار و همچنین استفاده به موقع برای هر قطعه ضروری است.
در ابتدای امر و قبل از هر گونه تمرین باید دانست که در اغلب کسرهای میزان (میزان نماها) اولین ضربه قوی ترین ضربه به لحاظ تاکید میباشد. دقیقا مانند ریتم های نظامی (مارش) که در رژه استفاده میشود و به طور مرسوم میگویند طبل بزرگ زیر پای چپ. این امر سبب میشود شنونده دوره گردش ریتم را از قوی ترین ضربه تا ضربه قوی بعدی دنبال کند و به اصطلاح ریتم را درک کند. حال باید دانست که در اجرای ریتم توسط آکوردها، این اتفاق در بخش صداهای بم اجرا میشود.
ما میدانیم در ساز گیتار سه سیم ابتدایی که از جنس نایلون میباشد، برای اجرای صداهای زیر و سه سیم باقیمانده برای اجرای صداهای بم به کار میرود. بدیهی است که ابتدایی ترین ضربه در اجرای ریتم توسط گیتار اغلب بر روی سیم های باس اتفاق میافتد.
از طرفی هر ساز دارای تکنیک های اجرایی خاص خود است. به طور مثال میوت کردن یا بستن صدای کل سیم ها با کف دست، یکی از تکنیک های رایج اجرایی در ساز گیتار است. حال برای اجرای هر کدام از کسرهای میزان مد نظر میتوان با ترکیب تکنیک های ساز گیتار و اجرای نت باس در ابتدای امر و غیره، اجرای دقیق تری از ریتم توسط گیتار داشت.
نحوه تمرین و آموزش ریتم های مختلف در گیتار
اگر از متدهای آموزش رایگان انواع ریتم گیتار استفاده میکنید، باید به طور منظم آن ها را در برنامه تمرین روزانه خود بگنجانید. تمرین ریتم 2/4 یکی از ساده ترین و اولین ریتم های گیتار است، که میتوان از آن برای گرم کردن دست راست و چپ نیز استفاده کرد. پس از آن به تمرین در ضرب های 3/4 میرسیم که در آن یک ضرب به ریتم های دو ضربی اضافه شده است. میتوان آن را به شکل یک ضرب بر روی سیم های باس و دو ضرب بعدی را بر روی سیم های زیر اجرا کرد.
تمرین و اجرای سه قطعه در ریتم 3/4 میتواند آمادگی کافی را جهت نواختن ریتم های پیچیده تر ایجاد کند.
تمرین ریتم 4/4 ساده به این معنا نیست که باید تا چهار بشمارید تا با موسیقی و ریتم همراه بمانید. باید به درک این مطلب برسید که ریتم در بین شمارش این اعداد قرار گرفته است. میزان 4/4 یکی از پرکاربرد ترین کسر میزان های مورد استفاده در اجرای قطعات تنظیم شده برای گیتار است، که تمرین آن درک درستی از ریتم نوازی را به هنرجویان میدهد.
ساده ترین اجرای ریتم میتواند مانند کسر میزان سه ضربی باشد، که در آن ضرب چهارمی را به سیم های زیر اضافه کرده ایم. اما باید دانست که گستردگی و تنوع ریتم های مختلف در کسر چهار ضربی باعث میشود، که این اجرا فقط و فقط یکی از ساده ترین شکل های آن باشد. به طور مثال انواع ریتم رومبا، باسانوا، مولر و غیره نمونه هایی از ریتم های چهار ضربی هستند. گیتار آواز همراه شماست.
برای آموزش بهتر چگونگی اجرای ریتم های بالا در کلاس های آموزشی از قطعات موسیقی شاخصی استفاده میشود. تمرین ریتم 4/4 ساده، اجرای یک قطعه در این ریتم میتواند بسیار کاربردی باشد.
ریتم های شش ضربی یا ترکیبی، حاصل ضرب عدد سه در کسرهای ساده هستند. به طور ساده و برای مثال: یک ریتم شش ضربی حاصل دو ضرب و اجرای سه نت به ازای هر ضرب است. مطابق مطالب قبل اولین ضرب، قوی ترین ضرب میباشد و بهتر است ضرب دوم نیز با تاکید نواخته شود که حال و هوای شش ضربی را به شنونده القا کند.
تمرین ریتم 6/8 ساده، اجرای یک قطعه مانند “گل گلدون” است، که هنرجو با آموزش رایگان انواع ریتم گیتار بیشتر با آن آشنا میشود. برای یادگیری اصولی گیتار میتوانید با شماره های گیتار آواز تماس حاصل فرمایید.
ریتم نوازی در گیتار
از پرطرفدارترین موضوعات موسیقی در کل دنیا ریتم نوازی با گیتار است که برای تسلط یافتن به آن باید وقت و آموزشهای مناسب را اختصاص داد. میتوانیم بگوییم گیتار تنها سازی است که توانایی نواختن ریتم و ملودی را دارد. لذا نحوه نوازندگی ریتم با گیتار با بقیه سازها متفاوت است. آموزش رایگان انواع ریتم گیتار را از گیتار آواز بخواهید.
ریتم نوازی با گیتار اکتهای زیادی دارد؛ به عنوان مثال، یکی از آنها این است که نوازنده این توانایی را دارد که در زمان نواختن ریتم آهنگ را نیز بخواند که تسلط به موضوع نوازندگی و خوانندگی همزمان هنگام اجرای یک قطعه موسیقی امتیازی است که ممکن است هر نوازندهای از آن برخوردار نباشد.
یک دلیل محبوبیت دیگر ریتم نوازی این است که شما میتوانید فضای قطعه را با آکوردهایی که مد نظرتان است پر کنید. صد البته که اگر همراه با نواختن شما ساز دیگری نیز شروع به نواختن ملودی قطعه مورد نظر کند، جذابیت کار بیشتر نیز میشود.
به طور کلی اگر بخواهیم بین ریتم نوازی و ملودی نوازی یکی را انتخاب کنیم و این انتظار را داشته باشیم که برای مخاطب جذابتر و سرگرم کنندهتر باشد، مطمئناً ریتم نوازی گزینه مناسبتری است. در واقع خواندن با ریتم نوازی بهتر است تا خواندن با ملودی نوازی.
البته از این نکته نباید غافل شویم که بعضی از نوازندگان فوق حرفهای هنگام اجراهای خود از ترکیب خوانندگی ملودی و ریتم به صورت همزمان استفاده کرده که البته این کار نیاز به تمرین و تمرکز بسیار بالایی دارد.
دلایل جذابیت ریتم نوازی
یکی دیگر از دلایل جذابیت ریتم نوازی این است که با سایر سازها در یک قطعه ضبط شده یا یک کنسرت زنده کاملاً همراه میشود و همراهی ریتم و ملودی اثر جذاب تر و گوشنوازتری را به مخاطب ارائه میدهد. لذا به اعتقاد اکثرن از نوازندگان یکی از بهترین ابزاری که در هر موسیقی میتوان از آن استفاده کرد، گیتار ریتم نوازی آن است که با استفاده از این ابزار میتوانند هارمونیهای جذاب باطنی گوش نواز را میان این همه ساز و صدای مختلف به گوش مخاطبان برسانند.
تکنیک آپاگادو در ریتم نوازی گیتار
در آموزش رایگان انواع ریتم گیتار به معرفی تکنیک آپاگادو خواهیم پرداخت. این تکنیک یکی از اصلیترین و صد البته چالشیترین موارد ریتم نوازی گیتار است.
آپاگادو اسپانیایی بوده و معنای آن خاموش کردن است و در ریتم نوازی گیتار اصطلاحاً به معنی خفه کردن آکوردهایی است که در حال اجرا هستند.
تکنیک آپاگادو از طریق سبک نوازندگی فلامنکو به بقیه سبکها نفوذ کرده است و با هر دو دست قابل اجرا بوده اما معمولاً اکثر نوازندگانها را با دست راست انجام میدهند.
-
آپاکادو دست چپ
تکنیک با دست چپ به این شکل است که پس از اجرای آکورد باید فوراً انگشت ۴ دست چپ را بر روی سیمها قرار دهید تا مانع ارتعاشات آنها شویم و پس از آن بلافاصله انگشت را برداشته و مجدداً آکورد را اجرا کنید. این کار باید با سرعت و تکرار زیادی انجام شود.
-
آپاگادو با دست راست
در انجام چنین حرکتی با دست راست باید سعی کنید که با فشار و شدت بر روی سیمها ضربه زده و صدایی را تولید کنید. این ضربه به اشکال مختلفی بر روی سیمها زده میشود. بعضی از نوازندگان با کف دست و انگشت کوچک اقدام به انجام این کار میکنند و برخی نیز با انگشت شست و پایین کف دست دست کار را انجام میدهند.
حتی در برخی موارد نیز دیده شده برخی از نوازندگان با مشت روی سیمها ضربه وارد میکنند یا برخی دیگر نیز با کف دست این کار را انجام میدهند. همه این موارد بستگی به سلیقه نوازنده و ریتم دارد.
آموزش معروف ترین ریتم های گیتار
آموزش ریتم 2/4
در میان تمام ریتمهای گیتار این ریتم را میتوان سادهترین آنها دانست که از دو ضرب و چهار چنگ تشکیل شده است. برای نواختن این ریتم در مرحله اول باید با انگشتi بر روی سیم های ۴ و ۵ و ۶ که اصطلاحاً سیمهای باس نام دارند، ضربه بزنید؛ سپس با انگشت i یا p از قسمت پایین به سمت بالا بر روی سیمهای یک و دو و سه ضربه اعمال کنید.
در مرحله سوم از تکنیک آپاگادو کمک گرفته تا صدای سیمها خفه شود و در مرحله آخر نیز باید عین مانند مرحله دوم عملکرد یعنی از قسمت پایین به بالا به سیمهای یک و دو و سه ضربه بزنید.
دقت داشته باشید که در چون این ریتمی باید حتما ضربه اول نسبت به ضربه دوم قویتر اجرا شود.
البته این که با کدام انگشتتان به سیمها ضربه بزنید نیز کاملاً بستگی به سلیقه شما دارد. هر نوازندهای با توجه به توانایی و سلیقه خود تصمیم میگیرد که با کدام انگشت ضربه بزند. چیزی که در اینجا اهمیت زیادی دارد رعایت کردن میزان و تعداد ضربهها و ایجاد یک صدای مطلوب است.
آموزش ریتم 4/4
این ریتم یکی از پرکاربردترین و محبوبترین ریتمهای ساز گیتار است که در آن ۸ ضرب به شکل چنگ داریم و نحوه اجرای آن به این ترتیب است که در مرحله اول با انگشت آی به سیم های باس از بالا به پایین ضربه زده و باید توجه کنید که این ضربه نسبت به بقیه ضربات قدرت بیشتری داشته باشد.
ضربه بعدی را با انگشت p یا i از قسمت پایین به سمت بالا وارد نموده و فوراً از بالا به پایین مانند مرحله اول به سیمها ضربه میزنیم سپس مجدداً با انگشت p از پایین به بالا به سیم حاضر به اعمال نموده و ضربه پنجم نیز باید تکنیک آپاگادو را اجرا کنیم و سیمها را خفت نماییم. سعی کنید این ضربه را نیمه قوی اجرا کنید.
ضربه ششم نیز باید از پایین به بالا توسط انگشت پی زده شود و ضربه هفتم از بالا به پایین با انگشت آی اعمال گردد. در نهایت نیز ضربه هشتم باید با انگشت p از پایین به سمت بالا اجرا گردد. همانطور که ملاحظه کردید این ریتم دارای سه حرکت بوده که به صورت مداوم تکرار شده است. باید سعی کنید این الگو را تا آخر قطعه مورد نظر حفظ کرده و در حین نواختن سرعتتان را با آهنگ هماهنگ سازید.
آموزش ریتم 3/4
در این ریتم که اصطلاحاً به آن ریتم والس هم گفته میشود سه ضربه سیاه داریم و برای نواختن آن به ترتیب زیر عمل مینماییم. در مرحله اول با انگشت p یا iبر روی سیمهای باز ضربه زده و در مرحله دوم از بالا به پایین با انگشت i بر روی سیمهای تریبل ضربه وارد میکنیم. مرحله سوم را نیز مانند مرحله دوم انجام داده نکته مهم در این ریتم این است که ضرب اول باید نسبت به بقیه ضربها قویتر اجرا شود.
آموزش ریتم 6/8
با ادامه آموزش رایگان انواع ریتم گیتار همراه باشید. این ریتم از شش ضرب تشکیل شده که ضربات ۱ و ۴ و ۵ و ۶ به صورت چنگ و ضربات دو و سه و به شکل دولا چنگ اجرا میشود
در این ریتم برخی از نوازندگان ضرب ششم را نمیزنند و به جای آن به اندازه یک نت چنگ اجرای سکوت را انجام میدهند.
مراحل انجام ریتم6/8 و هشت به ترتیب زیر است که در ابتدا از بالا به پایین با انگشت آی به سیمهای باز ضربه زده و در مرحله دوم به سیمهای تربل با انگشت i از بالا به پایین ضربه وارد میکنیم. در مرحله سوم به سیمهای تریبل از پایین به بالا با انگشت پیچ ضربه زده و مرحله ۴ را نیز دقیقا مانند مرحله ۲ اجرا میکنیم.
مرحله پنجم نیز دقیقا مانند مرحله ۳ اجرا میشود و مرحله ششم نیز عین مانند مرحله یک عمل میکنیم.
در مرحله هفتم با انگشت i به سیمهای تریبل از بالا به پایین ضربه زده و مرحله هشتم این ریتم کاملاً بستگی به ذوق نوازنده دارد؛ یعنی اینکه هم میتواند به اندازه یک نوع سکوت کند و هیچ ضربهای نزند و هم میتواند ضربه را به سیمهای تریبل از بالا به پایین بزند.
آموزش رایگان انواع ریتم گیتار را چگونه ارزیابی کردید؟ اگر مطالب ارائه شده برایتان مفید بود خوشحال میشویم در بخش دیدگاه ها، نظرات و پیشنهادات خود را برایمان بنویسید.
منظور از ریتم گیتار چیست؟
برای بسیاری از علاقه مندان به گیتار اولین جرقه های علاقه به گیتار با شنیدن اجرای زنده گیتار و آواز زده میشود در حقیقت در بیشتر مواقع هنگام زدن و خواندن گیتار بخش همراهی کننده خوانده ریتم گیتار است که به کمک آکوردهایی که نوازنده با دست چپ خود میگیرد صدای خواننده را حمایت میکند و در بخش های احساسی قطعه، توجه مخاطب را به موسیقی جلب میکند.
در حقیقت حرکتهای منظمی که نوازنده گیتار در دست راست خود انجام میدهد منجر به تولید ریتم گیتار میشود که تعداد این حرکت ها و زمان بندی آنها و جهت حرکت آن ها باعث میشود ریتم های ما تنوع زیادی داشته باشند. مثلا همه ما شنیده ایم فلان آهنگ شیش و هشت است که در حقیقت اینجا ما به ریتم آن آهنگ اشاره میکنیم.
ریتم در بر گیرنده المان هایی همچون کشش نت ها، سکوت، تمپو آهنگ، ضرب و… میباشد که برای درک بهتر در ادامه مقاله آموزش رایگان انواع ریتم گیتار به آنها میپردازیم و پس از آشنایی با مبانی، آموزش ریتم های 2/4 ،3/4، 6/8 و 4/4 را به شکل کامل همراه با ویدیو آموزشی خدمت شما ارایه میکنیم.
کشش نت ها یا دیرند
منظور از دیرند در حقیقت شکل نت های موسیقی است که بیانگر مدت زمان امتداد صدای نت ها است. شکل های متفاوت بیانگر مدت زمان امتداد متفاوت در صداها میباشند بر این اساس برای نشان دادن کشش زمانی صداها در موسیقی از اشکال زیر استفاده میشود:
نت گرد 1/1 :
نت گرد از همه دیرند ها بزرگتر است و معیاری برای اندازه گیری دیرندهای دیگر است و ما نسبت زمانی دیرند های دیگر را با نت گرد می سنجیم.
نت سفید 1/2 : (نصف گرد)
نت سفید نصف کشش زمانی نت گرد را دارد و این بدین معنی است که اگر نت گرد بطور مثال چهار ثانیه طول بکشد، نت سفید دو ثانیه امتداد پیدا میکند.
نت سیاه 1/4 :گرد
نت سیاه یک چهارم نت گرد(نصف نت سفید) ارزش زمانی دارد و این به این معنی است که اگرد نت گرد چهار ثانیه طول بکشد نت سیاه یک ثایه امتداد پیدا میکند.
نت چنگ 1/8: گرد
کشش زمانی نت چنگ یک هشتم نت گرد ( نصف نت سیاه) است و این بدین معنی است که اگر یک نت گرد چهار ثانیه طول بکشد یک نت چنگ نیم ثانیه امتداد صدا دارد.
نت دولاچنگ 1/16: گرد
نت دولاچنگ یک شانزدهم نت سفید(نصف نت چنگ) طول میکشد و این بدین معنی است که اگر کشش نت گرد چهار ثانیه باشد نت دولاچنگ دارای کشش زمانی یک چهارم ثانیه است.
نت سه لاچنگ 1/32:گرد
امتداد صدایی نت سه لاچنگ نصف نت دولاچنگ و 32/1 نت گرد است که این کشش با در نظر گرفتن کشش چهار ثانیه برای نت گرد معادل یک هشتم ثانیه میشود.
نسبت کشش های زمانی هرکدام از دیرندهای گرد، سفید، سیاه و چنگ به همراه اسم انگلیسی و آمریکایی آنها در شکل زیر آمده:
سکوت
زمانی که یک ریتم را روی گیتار اجرا میکنیم ممکن است در لحظاتی ریتم ما قطع شود یعنی سکوت داشته باشیم سکوت ماممکن است به اندازه یک نت گرد، سفید، سیاه، چنگ، دولاچنگ یا سه لاچنگ باشد بنابراین ما برای هر کدام از این سکوت ها از یک علامت مشخص استفاده میکنیم که شکل آنها در زیر آمده است.
خط اتحاد
خط اتحاد کمانی است که بین دو نت (یا بیشتر) هم صدا قرار گرفته و باعث میشود ارزش زمانی نت ها با هم جمع شود.
مثلا اگر سفید دو ضرب باشد و با خط اتحاد یک نت سفید دیگر را به آن متصل کنیم کشش ما چهار ضرب میشود و نت دوم دیگر نواخته نمیشود.
نقطه و نقش آن
اگر هرکدام از نت های گرد،سفید، سیاه و … یک نقطه درسمت راستشان قرار گیرد نصف کشش زمانی به ارزش زمانی آنها اضافه میشود به عنوان مثال کشش زمانی نت گرد چهار ضرب است وولی گرد نقطه دار شش ضرب کشیده میشود و یا نت چنگ نیم ضرب ارزش زمانی دارد ولی نت چنگ نقطه دار سه چهارم ضرب کشش دارد.
کسر میزان
نشانه خیلی مهمی که در ریتم نوازی گیتار از اهمیت بالایی برخوردار است کسر میزان است که تعیین کننده وزن موسیقی در هر قطعه است این نشانه شبیه به عددی شبیه به کسر متعارفی نوشته میشود به کسر میزان یا میزان نما در انگلیسی time signature گفته میشود و میزان نما های ما میتوانند ساده، ترکیبی و یا لنگ باشند که ما در اینجا میزان نماهای ساده و ترکیبی را بررسی میکنیم.
میزان نماهای ساده
به میزان نماهایی گفته میشود که در آنها تنها یک نوع واحد ضرب به کار رفته باشد و این واحد تنها به دو و یا مضرب های زوج دو تقسیم شود.مثل میزان های دوتایی که هر میزان متشکل از دو ضرب ( یا توان هایی از دو ضرب ) است در هر میزان دوتایی دو شکل سفید یا سیاه یا چنگ و … استفاده میشود.
مثال دیگر از میزان نماهای ساده میزان نما های سه تایی هستند که در آنها هر میزان متشکل از سه ضرب است یعنی در هر میزان سه ضربی سه سفید و یا سه سیاه یا سه چنگ و … قرار میگیرد.
به عنوان مثال اگر بخواهیم یک میزان نمای دوتایی بنویسیم که در هر میزان دو نت سیاه وجود داشته باشد مینویسیم 2/4که در اینجا عدد دو به معنی تعداد ضرب هاست و عدد چهار که در حقیقت 1/4است نماینده نت سیاه است( همانطور که قبلا گفته شد هر نت سیاه یک چهارم نت گرد است)
نمونه میزان نمای 2/4:
نمونه میزان نمای 3/4:
نمونه میزان نمای 4/4:
میزان نماهای ترکیبی
میزان نمای ترکیبی در حقیقت میزان نمای ساده ای است که هر واحد ضربه در آن به سه قسمت تقسیم میشود و از آن جهت به آن ترکیبی میگویند که هم واحد های دوتایی و هم واحد های سه تایی در آن نقش دارند.
در حقیقت هر میزان ساده را میتوان با نقطه دار کردن شکل واحد ضربه به میزان ترکیبی تبدیل کرد فرض کنیم که میزان نمای ما 2/4است برای تبدیل این میزان نما به میزان نمای ترکیبی کافیست واحد هر ضرب در این میزان( نت سیاه) را نقطه دار کنیم یعنی هر میزان ما شامل دو نت سیاه نقطه دار باشد .
در این حالت هر ضرب ما ( سیاه نقطه دار) قابلیت تقسیم به سه چنگ را دارد و اگر ما هر چنگ را معادل یک ضرب و واحد ضرب در نظر بگیریم میزان نمای ما 6/8خواهد شد به این معنی که در این میزان نما شش نت چنگ وجود دارد( عدد 6 تعداد ضرب ها را مشخص میکند و 1/8 نماد نت چنگ است)
نمونه میزان نمای 6/8:
تمپو و مترونوم
در موسیقی از ابزاری به نام مترونوم برای تعیین مقدار کشش ضرب های موسیقی استفاده میشود در مترونوم از یک سری واژه ها استفاده میشود که درجلوی این واژه ها اعداد مشخصی نوشته شده است.
به عنوان مثال اگر میزان نمای ما ساده باشد و نت واحد ضرب ما برابر با عدد شصت باشد به این معنی است که هر ضرب ما 1/60 دقیقه طول میکشد(یعنی هر ضرب ما یک ثانیه است) پس اگر عدد ما 120 باشد هرضرب ما 1/120 دقیقه و معادل نیم ثانیه خواهد بود.
هرکدام از واژه های مترونوم و تعداد واحد ضربه هر یک در دقیقه در زیر آمده است:
Grave: بسیار سنگین و عظیم. واحد ضربه : 40
Largo: سنگین و کشیده. واحد ضربه: 40-60
Larghetto: سنگین ( کمی کمتر از largo). واحد ضربه 60-66
Adagio: آرام و بی شتاب. واحد ضربه: 66-76
Andante: آرام و روان. واحد ضربه: 76-108
Andantino: کمی تند تر از آرام و روان. واحد ضربه 100-108
Moderato: سرعت میانه، نه تند و نه کند. واحد ضربه: 108-120
Allegro: تند و دوان. واحد ضربه: 120-168
Presto: خیلی تند و شتابان. واحد ضربه 168-200
انواع ریتم های گیتار
پس از اینکه با مفاهیم بنیادی مرتبط با ریتم در گیتار آشنا شدیم سراغ روش اجرای ریتم ها در گیتار و انواع ریتم ها در گیتار میرویم. نکته مهم در اینجا این است که ریتم هر آهنگ در ارتباط مستقیم با میزان نما یا کسر میزان آن قطعه است پس اگر ما بدانیم که قطعه ما در کدام میزان نما نوشته شده است قالب اصلی در ریتم نوازی ما بدست میآید.
یعنی ما برای یک قطعه که در میزان نمای 4/4 نوشته شده است از ریتم 4/4 استفاده میکنیم ولی از آنجا که در یک میزان چهار چهار میتوان الگوهای متفاوتی از شکل نت ها را استفاده کرد پس ریتم های چهار چهار متنوعی میتوان ساخت.
به عنوان مثال یک میزان 4/4 میتواند شامل چهار نت سیاه باشد و یا هشت چنگ و یا ترکیبی از دو سیاه و چهار چنگ و یا حتی هشت نت دولاچنگ و چهار چنگ. در همه این حالات جمع کشش های استفاده شده معادل چهار ضرب میشود پس هرکدام از این الگوها در هرمیزان میتوانند به عنوان ریتم 4/4 در یک آهنگ با میزان نمای 4/4 استفاده شوند.
پس با توجه با آنچه گفته شد میتوان بینهایت ریتم 4/4 ساخت و استفاده کرد اما ما در اینجا ریتم های پرکاربرد در گیتار را که بیشتر در آهنگ ها استفاده شده اند را مد نظر قرار میدهیم و بر این اساس برای هرکدام از میزان نماهای 4/4، 3/4، 2/4 و 6/8 دو یا چند ریتم مهم و پر کاربرد را آموزش میدهیم.
ریتم 2/4 در گیتار
همانطور که پیشتر آمد ریتم 2/4 گیتار از دسته ریتم های ساده است که در آن هر میزان شامل دو ضرب است و هر ضرب ما معادل یک نت سیاه. پس با توجه به آنچه گفته شد یک الگوی ریتم 2/4 میتواند شامل دو نت سیاه در هر دور ریتم و یا چهار نت چنگ و یا هشت نت دولاچنگ و … باشد در اینجا مهم این است که جمع کشش های زمانی ما معادل دو ضرب (نت سیاه) بشود.
در ادامه به دو نوع ساده و پر کاربرد اجرای ریتم 4/2 گیتار میپردازیم:
ریتم 2/4ساده
این ریتم از دو نت سیاه تشکیل شده و برای اجرای ریتم 2/4 کافیست نت سیاه اول را روی سیم های باس اجرا کنیم و نت سیاه دوم را روی سیم های تریبل(سیم های یک، دو، سه گیتار). توجه داشته باشید برای اجرای صحیح این ریتم ضربه اول روی سیم های باس کمی قوی تر اجرا میشود.برای درک بهتر ویدیو آموزشی ریتم 2/4 را مشاهده کنید.
ریتم 2/4با آپاگادو
در این ریتم 2/4 ما چهار نت چنگ داریم که به شکل متوالی پشت سر هم اجرا میشوند برای اجرای این ریتم روی گیتار کافیست نت چنگ اول را رو به پائین (از سیم شش به سیم یک) اجرا کنیم و نت چنگ دوم را رو به بالا (از سیم یک تا سیم چهارم) و این کار را برای چنگ سوم و چهارم تکرار کنیم.
نکته مهم اینجاست که ما روی چنگ سوم تکنیک آپاگادو یا خفه کردن سیم ها را اجرا میکنیم که در این تکنیک در حالی که انگشت ما به سمت پائین حرکت میکند درانتهای حرکت کف دست روی سیم ها قرار میگیرد و سیم ها را خفه (mute) میکند. برای درک بهتر ویدیو آموزشی ریتم 2/4 گیتار را مشاهده کنید.
ریتم 3/4 گیتار
در ادامه آشنایی با انواع ریتم گیتار به ریتم 3/4 میرسیم. همانطور که پیشتر آمد میزان نمای 3/4 از دسته میزان نماهای ساده است که در هر دور ریتم 3/4 ما میتوانیم سه نت سیاه و یا شش نت چنگ و یا هر کشش نت دیگری که جمع آن ها برابر با سه ضرب (سه نت سیاه) بشود را استفاده کنیم بنابراین این ریتم میتواند الگوهای اجرایی متنوعی داشته باشد که در اینجا ما به دو نوع ریتم 3/4 گیتار که کاربرد بیشتری دارد اشاره میکنیم.
ریتم 3/4ساده
در ریتم 3/4 ساده ما سه نت سیاه در هر دور ریتم داریم که اولین نت ما با تاکید همراه است. برای اجرای این ریتم در گیتار کافیست سه ضربه رو به پائین بزنیم که در ضربه اول سه سیم باس را به صدا در میآوریم و در دو ضربه بعدی به سیم های تریبل ضربه میزنیم. برای درک بهتر این ریتم ویدیو آموزشی ریتم 3/4 گیتار را مشاهده نمائید.
ریتم 3/4نوع دوم
همانطور که قبلا گفته شد در یک میزان نمای 3/4 میتوان تنوع مختلفی از کشش های زمانی را داشت به این شرط که جمع کشش های زمانی ما معادل سه ضرب (نت سیاه ) شود. در این ریتم 3/4 گیتار ما ترکیبی از نت های چنگ و دولاچنگ و سیاه را داریم که مجموع کشش زمانی آنها معادل سه ضرب میشود.
برای درک بهتر نت های هر ضرب را جداگانه بررسی میکنیم در ضرب اول یک چنگ و دو دولاچنگ آمده که در اینجا چنگ نیم ضرب کشش دارد و دو نت دولاچنگ ما با هم نیم ضرب، به این معنی که در نیمه اول ضرب اول ما باید یک ضربه بزنیم و در نیمه دوم ضرب اول دو ضربه. در ضرب دوم ابتدا دو نت دولاچنگ داریم و بعد یک نت چنگ که در اینجا در نیمه اول از ضرب دوم دو نت دولاچنگ را اجرا میکنیم و در نیمه دوم ضرب دوم یک نت چنگ.
در ضرب آخر(سوم )در ریتم 3/4 یک نت سیاه داریم که به سادگی روی ضرب سوم اجرا میشود. نحوه اجرای این ریتم روی گیتار به این شکل میشود: ضربه اول روی سه سیم باس، ضربه دوم پائین و روی سیم های تریبل، ضربه سوم بالا (روی سیم های تریبل) ، ضربه چهارم و پنجم پائین و بالا روی سیم های تریبل، ضربه ششم روی سیم های باس و رو به پائین و ضربه آخر روی سیم های تریبل و رو به پایین.برای درک بهتر به الگوی ریتمیک و تصویر نحوه اجرا که در زیر آمده دقت کنید و سپس فیلم آموزشی ریتم 3/4 را مشاهده کنید.
ریتم 4/4 گیتار
در ادامه آشنایی با انواع ریتم گیتار به ریتم 4/4 می پردازیم.میزان نمای 4/4 نیز به مانند میزان نمای 2/4 و ¾ از دسته میزان نماهای ساده است یعنی ما برای اجرای ریتم 4/4 هر نت سیاه را معادل یک ضرب در نظر میگیریم هر دور ریتم ما شامل چهار ضرب است که ما میتوانیم در هر دور از ریتم 4/4 از 4 نت سیاه و یا هشت نت چنگ یا 16 نت دولاچنگ و …. استفاده کنیم مهم این است که هر دور ریتم ما معادل چهار ضرب شود. در ادامه چهار نوع ریتم 4/4 گیتار معروف را آموزش می دهیم.
ریتم 4/4 ساده
همانطور که از اسم این ریتم مشخص است ریتم 4/4 ساده شامل چهار نت سیاه در هر دور ریتم گیتار است که برای اجرای آن روی گیتار کافیست 4 بار به سمت پائین ضربه بزنیم نکته مهم این بهتر است اولین ضربه رو به پائین ما روی سیم های باس و با تاکید باشد تا ریتم ما ضرب آهنگ بهتر بگیرد.
نکته دیگر در اجرای ریتم 4/4 ساده این که میتوان روی ضرب سوم نیز کمی تاکید قرار داد و ضرب سوم را نیمه قوی اجرا کرد. شکل اجرای این ریتم در زیر آمده و پیشنهاد میکنیم برای درک بهتر به ویدیو آموزشی ریتم 4/4 گیتار مراجعه کنید.
ریتم 4/4 آپاگادو
ریتم دومیکه آموزش میدهیم ریتم 4/4 با آپاگادو است در این ریتم ما چهار ضرب داریم که هر ضرب به دو نت چنگ تقسیم شده است پس هر دور از این ریتم از 8 نت چنگ تشکیل شده که به صورت متوالی اجرا میشوند و هرگروه دوتایی از نت های چنگ شامل یک حرکت رو به پائین و بالا است یعنی ما در این ریتم چهار بار -پائین بالا -روی گیتار اجرا میکنیم نکته مهم در اجرای این ریتم این است که در ضرب سوم هنگامی که میخواهیم حرکت روبه پائین را انجام دهیم باید سیم ها را خفه کرده و یک آپاگادو اجرا کنیم.
شمارش این ریتم به این صورت است: یک و دو و سه و چهار و در اینجا روی شماره سه آپاگادو را باید اجرا کنیم.
ریتم 6/8 گیتار
در ادامه آشنایی با انواع ریتم گیتار به ریتم 6/8 می رسیم. همان طور که قبلا گفته شد میزان نمای 6/8 از دسته میزان نماهای ترکیبی است بدین معنی که در میزان نمای 6/8 هر ضرب ما میتواند معادل یک نت چنگ در نظر گرفته شود یعنی در هر دور ریتم 6/8 شش ضرب با کشش نت چنگ داریم و از طرفی میتوان این میزان نما را به دو ضرب سیاه نقطه دار تقسیم کرد که هر نت سیاه نقطه دار در بر گیرنده سه نت چنگ است.
پیشنهاد می شود در ابتدا ریتم 6/8 را با در نظر گرفتن هر نت چنگ معادل یک ضرب تمرین کنید و بعد در تمپوهای بالا از سیستم دوم استفاده شود. در ادامه دو نوع پرکاربرد از اجرای ریتم 6/8 را آموزش می دهیم.
ریتم 6/8 سنگین
از آن جهت به این ریتم ریتم 6/8 سنگین گفته میشود که معمولا در قطعات با تمپوهای پائین از این ریتم بیشتر استفاده می شود.اجرای این ریتم روی گیتار خیلی شبیه به ریتم 3/4 نوع دوم است و تفاوت عمده در اینجا روش شمارش ضرب ها است.
همانطور که در تصویر می بینید اولین حرکت ما یه ضربه روی سیم های باس است که معادل یک ضرب (نت چنگ) کشش دارد، ضرب دوم ما شامل دو نت دولا چنگ است (دو، و شمارش میشود) که روی شماره دو (روبه پایین روی سیم های تریبل ضربه میزنیم و روی و رو با بالا، ضرب سوم هم مشابه ضرب دوم است، در ضرب چهارم دوباره یک ضربه روی سیم های باس می زنیم (کشش ما یک نت چنگ معادل یک ضرب است) در ضرب پنجم و ششم هم دو ضربه روی سیم های تریبل و رو به پایین با کشش چنگ داریم.
نحوه شمارش ریتم 6/8 سنگین: یک، دو و ، سه و ، چهار، پنج ، شش
ریتم 6/8 رِنگ
ریتم 6/8 رِنگ از دسته ریتم های 6/8 است که در موسیقی سنتی ایرانی بسیار استفاده می شود و ما در گیتار هم میتوانیم این ریتم را به سادگی اجرا کنیم و الگوی ریتمیک آن به شکل زیر است:
از آنجا که در میزان نمای 6/8 هر نت چنگ معادل یک ضرب است بنابراین یک نت چنگ نقطه دار 1.5 ضرب طول میکشد و نت دولاچنگ نیم ضرب بنابراین یک چنگ نقطه دار بعلاوه یک نت دولاچنگ در مجموع دو ضرب ما را پوشش می دهد نحوه شمارش و اجرای این ریتم روی گیتار در شکل زیر آمده است:
نکته مهم در اجرای این ریتم روی گیتار این است که حرکت دوم ما که رو به بالا است با انگشت شست اجرا میشود و ضرب چهارم نیز با کف دست سیم ها را خفه میکنیم.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]