آیا میتونم گیتار یاد بگیرم؟ سوالی که برای همه افرادی که به یاد گیری گیتار علاقه دارند میتواند پیش بیاید و یکی از مسائلی که در سنین بالا به هنگام شروع به یادگیری و یا حتی تصمیم به یادگیری یک مهارت برای ما سوال میشود! این است که دیگر دیرشده یا نه هنوز وقت هست و میشود تلاش کرد؟!
با مصرع «ز گهواره تا گور،دانش بجوی» شروع میکنیم .در آموزش موسیقی ،حالا چه ساز گیتار ،پیانو،سنتور و هر ساز دیگه ای در کنار یادگیری مهارت نواختن ساز نیاز به یادگیری مباحث تئوری نیز هست(مفاهیمی مثل: نت خوانی،گام ها،فواصل و…)
سعی کردیم این مقاله را برای بزرگ سال ها و افراد بالغ در نظر بگیریم و اگر به دنبال مقاله آموزش موسیقی برای کودکان؟ هستید روی عبارت قبل کلیک کنید.
با رشد سنی ما در کنار انرژی و زمانی که برای شغلمون صرف میکنیم، بخشی از زمان روزمره ما درگیر مسائل روزانه نسبت به اقتضای سنمون میشود و زمان کمی برای پرداختن به علایق شخصی ( مثل یادگیری یک مهارت خاص) داریم.
اولین نکته ای که باید در نظر داشته باشیم هدفمان از یادگیری موسیقی است! یعنی مثلا: برای مسابقه خاصی که میخواهیم روزی در آن شرکت کنیم به یادگیری موسیقی میپردازیم؟ یا علاقه ای به سبک خاصی داریم و حالا فرصتی پیدا شده تا به آن بپردازیم و از لذتی که در نواختن گیتار هست بهره ببریم و یا قصد داریم وارد دنیای آهنگسازی شویم.
یکی از مثال های بارز امروزه که تو فضای مجازی خیلی به چشم میخورد افراد در سنین بالایی هستند که در رشته بدنسازی با تصمیم و اراده شروع کرده و به مقام هم دست پیدا کرده اند.پس شاید اینجا بگوییم زندگی بازی اراده است! خواستن شما منجر به تصمیم و در پی آن شروع هست.
به قول معروف «ز عمل کار برآید،به سخن رانی نیست!»
خب همه اینها درست میتوانم یادبگیرم یا نه؟
بله میتونید یادبگیرید با دانستن این که یادگیری شما به عنوان هنرجوی گیتار مستلزم تمرین و اعتماد به استاد است.
انسان با گذشت زمان و کسب تجربه هایی در زندگی با اطلاعات فراوانی رو برو میشود که فقط در حد صورت مسئله از آنها شناخت پیدا میکند و از جزئیات آنها اطلاع ندارد یعنی؛به اینکه لپ تاپ چی هست و چه کارهایی میشود با آن انجام داد مثل برنامه نویسی و طراحی و… آگاه هستیم اما شاید آن کار ها را بلد نباشیم و این ممکن است گاهی ما را از قدم برداشتن به سمت یادگیری آن مهارت ها باز دارد.
چیزی که به ما کمک میکند دانستن همین شرایط فکری هست که فقط برای یک شخص خاص نیست و ممکن است برای خیلی ها پیش آید.
استادمون از ما کوچیکتره چه کار کنیم؟
شما باید با اطمینان به این موضوع که شخص مورد نظر درحرفه خودش مجرب است و علم آن رشته را دارد پیش بروید وبهتر است دید اختلاف سنی را کنار بزارید.
اگه تو سن کم یاد میگرفتم بهتر نبود؟
همه ما شرایطی خاص و منحصر به فرد را در زندگی تجربه کرده ایم و باید پذیرفت که نمیشود مثل کامپیوتر اطلاعات و دانش مورد نظرمون را دانلود و نصب کنیم! یادگیری در هر سنی میتواند چالش های خودش را داشته باشد پس فرقی نمیکند اگر کودک باشیم یا بالغ باید از دو امر تمرین و دریافت اطلاعات پیروی کنیم.
مهارت نوازندگی همان طور که از اسمش پیداست امری آنی نیست و بدون تلاش کسب اون عملا غیر ممکنه.
تا کی باید تمرین کنیم؟
تا ابد پس از شروع این ماجرا شما هرچقدر در مسائل نوازندگی و تئوری که پیش بروید نیاز به تمرین های بیشتری دارید با اضافه کردن چالش های بیشتر به تمرین هاتون هست که سطح پیشرفت خودتون رو ارتقا میدید.
توجه داشته باشید که در این مسیر آسیب هایی در کمین نوازنده ها هستند که سعی کردیم مقداری از آنها را بر اساس تجربه و دانش خودمان در مقاله «آسیب های نوازنده گیتار» قرار دهیم.
نتیجه گیری درباره آیا میتونم گیتار یاد بگیرم؟
هنرجو هایی در سنین بالا داشتم که تنها ترس باعث متوقف شدنشون در همون ابتدای راه و شروع حرکت بود.
از یادگیری یا عدم یادگیری نترسید!
به این فکر کنید که به سمت مقصدی حرکت کردیم (مثلا فروشگاه مشخصی که قصد خرید از آنجا را داریم یا حتی یک قرار کاری) و با این که میدانیم ممکنه دیر برسیم چون به موقع حرکت نکردیم و ممکنه تو راه ترافیک باشه و… اما ما تو حرکت و جریان هستیم و به راهمون ادامه میدیم و خب خیلی اوقات هم میرسیم و کارمون هم انجام میشه! حالا چی ممکن بود مارو از نتیجه باز بداره؟ بله، ترس ازنرسیدن مسئله خوده ترس است که باید با آن مقابله کنیم و دقیقا دل رو بزنیم به دریای دانش و موسیقی.تنها تمرین هست که ما را در مسیر نگه داشته و رو به جلو حرکت میدهد
چرا مدام واژه تمرین رو تکرار میکنید؟
چون هدف این است که تمرین کردن ملکه ذهن شما بشود تا نتجیه آن را باهم مشاهده کنیم!
-
چجوری بفهمیم داریم پیش رفت میکنیم؟
-
یا بفهمیم آیا اصلا چیزی یادگرفتیم یا نه؟
با در نظر گرفتن اینکه توسط متد آموزشی مناسب از یک استاد مجرب فرایند یادگیری رو میگذرونید. برای اینکه متوجه بشید درحال درجا زدن هستید یا نه، کافیه یک نیم نگاهی به چند جلسه گذشته خودتون داشته باشید. همین که شما حتی نت خوانی رو بلد نبودید! یا مثلا توانایی استفاده از انگشتان دست راست و چپ رو بصورت تفکیک شده نداشتید اما حالا مهارتی را دارید که از ابتدا اینطور نبوده و این نشان از پیش رفت شما در میسر آموزش دارد.
توصیه میکنم هرگز مهارت خود را در یک سطح مبتدی با افراد با تجربه ی چند ساله مقایسه نکنید. یادگیری، شرایط تمرین و زمانی که شما صرف آموزش میکنید با اشخاص دیگر متفاوت است. مقایسه شما باید در بازه زمانی متفاوت تنها با خودتان باشد. حتی شرکت کنندگان مسابقه های نوازندگی نیز نسبت به مهارت هایشان در گروه های مشخص دسته بندی میشوند و با داشتن مهارت های یکسان یا نزدیک به یکدیگر به رقابت میپردازند.
چقدر طول میکشه گیتار رو کامل یادبگیرم؟
در خصوص یادگیری گیتار به صورت مبتدی و پیشرفته می تونید بر روی آموزش گیتار کلیک کنید و آموزش های رایگان ویدیویی گیتار و نکات آموزشی رو یاد بگیرید.
نتیجه گیری درباره آیا میتونم گیتار یادبگیرم؟
نکته مهم صبر است. فارغ از تجربه استفاده شده در مقاله به تازگی شروع به یادگیری سازی متفاوت از گیتار پرداختم تا درک بیشتری از آنچه گفته شد داشته باشم. یادگیری یک ساز جدید مانند قدم زدن در یک مکان ناشناخته است و از قدم بعدی خود مطمئن نیستید. اما این حسی که الان داریم چیزه تازه ای نیست و همیشه بوده. حتما درکودکی سر کلاس مدرسه پیش آمده که شما هم از خود یا معلم خود سوال کرده باشید که خب بعدش چی؟ قدم بعدی چیست؟ این سوال ها میتواند از هیجان و یا حس کنجکاوی ما نشات گرفته باشد. عجله! اشتباه نکنید این حس ها و عواطف که در روند یادگیری دخیل هستند بد نیستند اما برای پایداری و ادامه مسیر یادگیری نیاز داریم که حوصله و صبر پیشه کنیم و قدم به قدم پیش بریم تا به نتیجه برسیم. نا برده رنج گنج میسر نمیشود. همچنین یک شبه یا به یک باره آدم موزیسین نمیشه! از موفقیت های کوچیک در مسیر یادگیری خوشحال باشید و خودتان را با دیروز خود قیاس کنید.
موفق و پیروز باشید.
نویسنده امیرحسین سهرابی