آموزش گیتار از ابتدا تا حرفه ای مقدماتی تا پیشرفته
آموزش گیتار در سطوح مختلفی از مبتدی تا پیشرفته ارائه می شود. در هر سطح، مطالب و تمرین ها بر اساس سطح دانش و تجربه هنرآموزان طراحی می شوند تا به علاقه مندان در سطوح مختلف گیتار کمک کنند تا بهترین پیشرفت را داشته باشند.
در سطح مبتدی، دانش آموزان با مفاهیم پایه مانند نام گیتار، اندازه و شکل گیتار، قطعات گیتار، نحوه نگهداری گیتار و انگشت گذاری صحیح آشنا می شوند. همچنین در این سطح، دانش آموزان یاد می گیرند که چگونه گیتار را برای نواختن درست نگه دارند و به طور مستقل برای نواختن آماده شوند.
از طرفی در سطح متوسط، دانش آموزان با تکنیک های بیشتری آشنا می شوند مانند نواختن آکورد ها، گام ها و تکنیک های پیشرفته. در این سطح تمرین هایی برای افزایش سرعت، دقت، و تنوع در نواختن نیز ارائه می شوند.
همین طور در سطح پیشرفته، دانش آموزان با تکنیک های پیچیده تری مانند شیوه افزایش سرعت، کنترل دست ها و انگشت ها و نواختن سولو آشنا می شوند.
در این سطح دانش آموزان با سبک های موسیقی مختلفی مانند فلامنکو، کلاسیک، راک، جاز و بلوز آشنا شده و تکنیک های پیشرفته تری مانند ترمولو و راسکوادو های پیشرفته را به کار می گیرند. برای یادگیری اصولی گیتار در گیتار آواز با ما همراه باشید.
آشنایی با انواع روش های نوازندگی گیتار
انواع روش های نوازندگی گیتار و آموزش گیتار بسیار متنوع هستند و هر یک از آنها برای نوازندگان گیتار مفید واقع می شوند. در زیر به برخی از مهم ترین روش های نوازندگی گیتار اشاره شده است:
- نوازندگی با انگشتان (finger style):
در این روش نوازنده برای به صدا در آوردن گیتار از انگشتان دست راست خود استفاده میکند و با سر انگشتان خود و به کمک ناخن ها، سیم های گیتار را به صدا در می آورد. این روش در سبک های کلاسیک و فلامنکو مورد استفاده قرار میگیرد
- نوازندگی با پیک (pick style):
در این روش نوازنده به کمک پیک سیم ها را به صدا در می آورد. این روش بیشتر در سبک های راک و متال، جز و ملودی نوازی های پاپ استفاده میشود.
هر کدام از دو سیوه بالا را برای نوازندگی انتخاب کرده باشیدیک سری عوامل هستند که به شما در پیشرفت در مسیر یادگیری گیتار کمک شایانی میکنند در زیر به چند عامل اصلی اشاره شده است:
- تئوری موسیقی (Music Theory): درک تئوری موسیقی برای نوازندگی گیتار بسیار مفید است. این شامل تکنیک هایی مانند خواندن نت ها، تفسیر نمادهای موسیقی، و یادگیری انواع میزان نماها می شود.
- تمرین های فنی (Technical Exercises): تمرین های فنی برای افزایش سرعت، دقت و قدرت در نوازندگی گیتار مفید است. این شامل تکنیک هایی مانند تکنیک انگشت گذاری صحیح، تکنیک گام نوازی،تمرینات کشش طولی و عرضی و تمرین ترمولو می شود.
- نواختن قطعات (Playing Songs): نواختن قطعات و ملودی های مختلف می تواند به نوازندگان گیتار کمک کند تا تمرین های فنی و تئوری موسیقی خود را در زمینه نواختن قطعات واقعی به کار ببندند. آموزش گیتار در سطوح مختلف حالا به مرحله جدی می رسد. اگر علاقه مند به آموزش گیتار مبتدی تا حرفه ای هستید در گیتار آواز می توانید پلن های مختلف را مطالعه کنید.
نوازندگی با انگشتان (finger style) نوازندگی با پیک (pick style)
نوازندگی با انگشتان (Fingerstyle) و نوازندگی با پیک (Pick Style)، آموزش گیتار را به دو قسمت مشخص تقسیم می کند. این دو پلتفرم، دو روش مختلف برای نواختن گیتار هستند.
در نوازندگی با انگشتان، نوازنده از انگشتان دست راست یا هر دو دست برای نواختن ریتم و ملودی استفاده می کند.
این روش برای نوازندگان آکوستیک، کلاسیک و فلامنکو مناسب است و بسیاری از آثار کلاسیک مشهور با این روش اجراء می شوند. در این روش، نوازنده با انگشتان خود می تواند صدای متفاوتی را تولید کند و با انتخاب انگشتان مناسب برای نوازندگی ریتم، ملودی و آکوردها، بسیاری از قطعات موسیقی را اجراء کند. آموزش گیتار می تواند به اشکال مختلفی انجام شود.
در نوازندگی با پیک، نوازنده از یک پیک برای نواختن سیم های گیتار استفاده می کند. این روش برای نوازندگان گیتار الکتریک و بعضی از سبک های راک، بلوز و متال مناسب است. در این روش، نوازنده با حرکات مختلف پیک در سیم های گیتار انواع ریتم، ملودی و آکوردهای مختلف را اجراء می کند.
هر دو روش نوازندگی با انگشتان و پیک در نواختن گیتار مفید هستند و بسته به سبک موسیقی و ترجیح نوازنده، یکی از آنها را انتخاب می کنند.
روش صحیح نشستن و در دست گرفتن گیتار
نگه داشتن و نشستن درست با گیتار در آموزش گیتار بسیار مهم است تا بتوانید بهترین نتیجه را از نواختن گیتار به دست آورید. روش صحیح نشستن و در دست گرفتن گیتار اهمیت زیادی دارد.
در نگه داشتن گیتار، شما باید از دست راست و چپ خود برای نگه داشتن گیتار استفاده کنید.
دست راست شما باید روی بدنه گیتار و دست چپ شما باید روی دسته گیتار قرار گیرد. این باعث می شود که دست راست شما بتواند روی سیم های گیتار به راحتی حرکت کند و دست چپ شما بتواند به راحتی از دسته گیتار برای تولید نت های مختلف استفاده کند.
اولین نکته مهم استفاده از صندلی مناسب است که البته در سبک گیتار کلاسیک حتما از زیر پایی هم استفاده میشود پیشنهاد میشود هنگام خرید ساز گیتار یک زیر پایی و همینطور یک پایه نت مناسب تهیه کنید و همیشه روی صندلی (کمی جلوی صندلی) بنشینید و تمرینات روزانه گیتار خود را انجام دهید.
در گیتار کلاسیک همیشه پای چپ را روی زیرپایی میگذاریم و ارتفاع صندلی و زیر پایی باید به گونه ای باشد که ران پای چپتان نسبت به بدنتان کمی شیب داشته باشد و ساق پای چپتان نیز باید نسبت به کف زمین کاملا عمود باشد ما انحنای ساز را روی پای چپ میگذاریم و ساز را به شکلی در دست میگیریم که چهار نقطه اتصال بین ساز و بدن ما ایجاد شود
یک: پای چپ و انحنای ساز گیتار،
دو: پائین ساز گیتار با پای راست ما،
سه:ساعد دست راستمان که در راستا و بالای پل گیتار قرار میگیرد و
چهار: پشت ساز گیتار که به سینه ما تکیه داده میشود. البته امروزه برخی نوازندگان گیتار کلاسیک از guitar support بجای زیرپایی استفاده میکنند و معمولا نوازندگان گیتار پاپ و یا فلامنکو بدون زیرپایی گیتار را در دست میگیرند و گیتار را روی پای راست خود قرار میدهند
روش نشستن در گیتار کلاسیک:
روش نشستن و گرفتن ساز در گیتار فلامنکو:
آموزش گیتار را در ادامه بیشتر توضیح می دهیم.
آشنایی با تکنیک های دست راست گیتار (تیراندو و آپویاندو)
تکنیک های دست راست گیتار به عنوان یکی از مهم ترین عوامل در نواختن گیتار، برای ایجاد ریتم و همچنین افزایش تنوع و زیبایی در نواختن گیتار بسیار مهم هستند. دو تکنیک اصلی دست راست گیتار، تیراندو و آپویاندو هستند. در ادامه به بیان هر یک از این تکنیک ها پرداخته خواهد شد:
آموزش گیتار تیراندو (Tirando):
تکنیک تیراندو یکی از مهم ترین و پرکاربرد ترین تکنیک های گیتار است که اجرای صحیح آن میتواند به اجرای تمامی تکنیکهای نوازندگی دست راست گیتار مثل آرپژ زدن و ریتم زدن و اجرای همزمان نتها کمک شایانی کند. تکنیک تیراندو (free stroke) یا همان ضربه آزاد از همان حرکت مشت کردن و یا جمع کردن انگشتان به سمت کف دست حاصل میشود
و در این تکنیک انگشت پس از ضربه به سیم با حرکتی قوصی به سمت کف دست حرکت خود را ادامه میدهد و معمولا پس از ضبه دوباره بالای سیم و در فاصله ای کم نزدیک به سیم مورد نظر می ایستد برای درک بهتر به فیلم آموزش رایگان گیتار جلسه اول مراجعه کنید
تکنیک آپویاندو ((rest stroke یا همان ضربه با تکیه معمولا برای اجرای ملودی ها استفاده میشود دراین تکنیک انگشت پس از قرار گرفتن روی سیم با فشاری که ما روی سیم اعمال میکنیم سیم را مرتعش کرده و در ادامه روی سیم بالایی تکیه میکند البته اگر انگشت شست به شکل آپویاندو ضربه بزند تکیه انگشت شست روی سیم پائینی خواهد بود.
آموزش گیتار آپویاندو (Apoyando):
تکنیک آپویاندو ((rest stroke یا همان ضربه با تکیه معمولا برای اجرای ملودی ها استفاده میشود دراین تکنیک انگشت پس از قرار گرفتن روی سیم با فشاری که ما روی سیم اعمال میکنیم سیم را مرتعش کرده و در ادامه روی سیم بالایی تکیه میکند البته اگر انگشت شست به شکل آپویاندو ضربه بزند تکیه انگشت شست روی سیم پائینی خواهد بود.
معمولا زمانی که ما آرپژها و یا قطعات پلی فونی را روی گیتار اجرا میکنیم بیشتر از تکنیک تیراندو بهره میبریم و زمانی ملودی قطعات را به شکل تک صدایی یا mono phone اجرا میکنیم از تکنیک آپویاندو بیشتر استفاده میکنیم
البته در بعضی از قطعات چندصدایی برای تاکید روی بخش ملودی، بخش نت های ملودی به شکل آپویاندو و نت های همراهی به شکل تیراندو اجرا میشوند و ما یک اجرای ترکیبی از تیراندو و آپویاندو داریم. در ادامه در مورد تمرینات کلیدی آموزش گیتار صحبت می کنیم.
تمرینات تیراندو
تمرینات تیراندو برای بهبود تکنیک دست راست در نواختن گیتار بسیار مهم هستند. در ادامه به برخی از تمرینات تیراندو پرداخته خواهد شد:
تمرین اول:
انگشتi را روی سیم سوم، انگشت m را روی سیم دوم و انگشت a را روی سیم اول قرار میدهیم وبا هرکدام از انگشتا روی سیمی که قرار دارند یک ضربه تیراندو به شکل کند و به آرامی اجرا میکنیم و انگشتان را پس از اجرا دوباره روی سیم قرار میدهیم
تمرین دوم:
انگشتi را روی سیم سوم، انگشت m را روی سیم دوم و انگشت a را روی سیم اول قرار میدهیم وبا هرکدام از انگشتا روی سیمی که قرار دارند یک ضربه تیراندو به شکل کند و به آرامی اجرا میکنیم و انگشتان را پس از اجرا در فاصله کمی نسبت به سیم و دربالای آن سیم قرار میدهیم.
تمرین سوم:
با انگشتان i ،m و a به شکل متوالی و با تکنیک تیراندو سیم سه، دو و یک را به صدا در ِ آوریم.
تمرین چهارم:
با استفاده از انگشتp و به شکل متوالی سیم های شش، پنج و چهار را به صدا در می آوریم.
توصیه می شود تا قبل از شروع به انجام تمرینات تیراندو بهتر است با یک مربی آموزش گیتار مشورت کنید تا به شما تمرینات مناسب و بهینه برای بهبود تکنیک دست راستتان را توصیه کند.
تمرینات آپویاندو
تمرین اول:
انگشتان i و m را بالای سیم یک قرار میدهیم سپس به شکل متوالی چهار ضربه
آپویاندو روی سیم یک اجرا میکنیم واینکار را را تا سیم ششم ادامه میدهیم. توجه کنید همیشه ضربات متوالی آپویاندو باید به شکلi m اجرا شود به این معنی که حتما بعد از i بایدm زده شود و بلعکس.
تمرین دوم:
حرکت نردبانی انگشتان im به شکل آپویاندو. در این تمرین ابتدا سیم اول را با انگشت m به شکل آپویاندو میزنیم سپس سیم دوم را با انگشت i و به همین شکل تا سیم ششم سیمها را با انگشتان i و m به شکل یکی درمیان به صورت آپویاندو اجرا میکنیم:
سیم اولi، سیم دومm، سیم سوم i ،سیم چهارمm ،سیم پنجم i ،سیم ششمm
آشنایی با تیونر و روش کوک کردن ساز
تیونر یک وسیله ای است که برای تنظیم صدای ساز استفاده می شود. تنظیم صدای ساز به اصطلاح تیونینگ (Tuning) نامیده می شود و برای داشتن آوایی مطلوب، انجام آن بسیار ضروری است. این موضوع در آموزش گیتار کلیدی است.
برای کوک کردن یک گیتار می توانید از چند روش استفاده کنید. در ادامه دو روش معمول برای کوک کردن گیتار را برای شما شرح می دهیم:
کوک کردن با استفاده از تیونر:
روش اول و معمول برای کوک کردن گیتار، استفاده از تیونر است. برای استفاده از تیونر، ابتدا تیونر را به گیتار وصل کنید. سپس سیم گیتار را به صدا در آورده و به ترتیب، سیم ها را تنظیم کنید. تیونر به شما نشان می دهد که آیا صدای هر سیم درست تنظیم شده است یا خیر. برای تنظیم هر سیم می توانید به آن ضربه بزنید تا صدای آن شنیده شود و با چرخاندن گوشی های کوک، به فرکانس صحیح هر سیم برسید.
کوک کردن به صورت دستی:
روش دوم برای کوک کردن گیتار، کوک کردن به صورت دستی است. برای این کار باید نت های روی ساز را کاملا بشناسید و براساس آن ساز خود را کوک کنید
به عنوان مثال سیم یک گیتار نت می است در ابتدا باید مطمئن باشیم که صدای سیم یک در گیتار ما دقیقا معادل فرکانس نت می است در مرحله بعد باید بدانید که در سیم دوم گیتار در فرت پنجم نت می تکرار میشود بنابراین با این پیش فرض تلاش میکنیم تا سیم یک ازاد با سیم دو فرت پنج کاملا همصدا شود.
در این روش باید سیم های گیتار را با گوش خودتان تنظیم کنید و برای تنظیم هر سیم باید صدای آن را با صدای مشابه ان در سیم مجاور همگن کنید که این نیازمند گوش موسیقی قوی و تجربه بالا است بنابراین پیشنهاد میکنیم در ابتدای راه از تیونر برای کوک کردن ساز خود بهره بگیرید.
آشنایی با روش صحیح انگشت گذاری دست چپ در گیتار
انگشت گذاری دست چپ یکی از مهم ترین مواردی است که باید در نوازندگی گیتار به آن توجه شود. در واقع یک مرحله مهم در آموزش گیتار است. در ادامه، روش صحیح انگشت گذاری دست چپ در گیتار را برای شما شرح می دهیم:
انگشتان دست چپ:
تولید تمام صداها و نتها روی ساز گیتار(بجز سیم های آزاد) به عهده انگشتان دست چپ میباشد
بنابراین بخش زیادی از نوازندگی گیتار به تکنیک دست چپ مربوط میشود و هرچقدر انگشتان دست چپ گیتار در حالتی طبیعی تر و به دور از هرگونه انقباض باشند کیفیت نوازندگی نیز بالاتر میرود و در خیلی موارد راحتی حرکت انگشتان دست چپ منجر به تمرکز بیشتر بر روی عواملی مثل داینامیک و زیبایی و احساس اجرا میشود پس، بهتر است همواره تمرینات دست چپ را در برنامه روزانه خود قرار دهیم.
تمرینات انگشت گذاری دست چپ:
در اینجا و در ابتدای راه نوازندگی گیتار چند تمرین مهم و بیسیک را آورده ام:
تمرین اول:
از فرت پنج به ترتیب انگشتان دست چپ را پشت فرت ها قرار میدهیم( انگشت یک فرت 5، انگشت دو فرت 6، انگشت سه فرت 7، انگشت چهار فرت 8) تلاش میکنیم که با نوک انگشتان (نزدیک به محل رویش ناخن) سیم را لمس کنیم
و از طرفی دقت میکنیم تا نوک انگشتان دقیقا پشت فرت ها قرار گیرند.درمرحله بعدی پس از این که تمام انگشتان پشت فرت ها قرار گرفتند انگشتان را تک تک بلند کرده و بر روی همان فرت در سیم بالایی قرار میدهیم و این روند را تا سیم ششم ادامه میدهیم.
تمرین دوم:
در تمرین دوم تلاش میکنیم بین انگشتان دست چپ تفکیک خوبی ایجاد کنیم برای اینکار پس ز اینکه انگشتان را از فرت 5 به ترتیب، مشابه تمرین قبلی قرار دادیم دو انگشت وسط (انگشت دو و سه) را به سیم دوم منتقل میکنیم ( انگشتان یک و چهار در محل خودشان باقی میمانند) سپس انگشتان یک و چهار را به سیم دوم منتقل میکنیم و همین روند را تا سیم ششم ادامه میدهیم..
در کل، انگشت گذاری دست چپ در گیتار یک مهارت اساسی است که با تمرین و تمرکز می توانید به آن برسید.
تمرینات هماهنگی دست راست و چپ برای آماده شدن اجرای قطعات
آموزش گیتار در این مرحله موجب حرفه ای تر شدن شما می شود. تمرینات هماهنگی دست راست و چپ برای آماده شدن اجرای قطعات در گیتار شامل چندین تمرین مختلف می شود که به شرح زیر است:
تمرین هماهنگی انگشتان دست راست و چپ:
برای تمرین هماهنگی دست راست و چپ در گیتار می توانید از تمرینات زیر استفاده کنید:
تمرین اول:
برای نواختن گیتار یکی از دو روش آپویاندو یا تیراندو را انتخاب کنید و توجه داشته باشید باید به صورت نوبتی از انگشتان I و m استفاده کنید سپس روی هر سیم از فرت یک تا فرت چهار به ترتیب به ازا هر انگشت گذاری دست چپ یک ضربه به سیم مورد نظر بزنید
یعنی مثلا در سیم یک فرت یک را با انگشت اول دست چپ میگیریم و با i میزنیم و در ادامه فرت دوم را با انگشت دوم دست چپ گرفته و با انگشت m آن را به صدا در می آوریم در ادامه فرت 3 با نگشت سوم دست چپ و ضربه با i و فرت چهارم با انگشت کوچک دست چپ و ضربه به سیم با انگشت m دست راست.
آموزش سرعت و دقت: در این تمرین با استفاده از ریتم های ساده و با افزایش سرعت، تمرین می شود تا هماهنگی دو دست بهتر شود و دقت در انگشت نوازی افزایش یابد. این موضوع در آموزش گیتار اهمیت زیادی دارد.
در نهایت، تمرین و تکرار مداوم این تمرینات به شما کمک می کند تا در اجرای قطعات گیتار، دست هایتان به صورت هماهنگ و دقیق عمل کنند. آموزش گیتار را با نت و نت خوانی ادامه می دهیم.
آشنایی با نت ها و نت خوانی
نت ها عبارتند از نمادهایی که برای نمایش ارتفاع صدای یک نت موسیقی به کار می روند. در گیتار، ممکن است نت ها با استفاده از خطوطی که به آن تبلچر گفته می شود نمایش داده شوند. خطوط افقی روی تبلچر گیتار، 6 تا هستند و هر کدام نماینده یکی از 6 سیم اصلی گیتار هستند. به عنوان مثال،
e|—-8—
B|—-10–
G|—-9—
D|——–
A|——–
E|——–
این نمایش نت، به ما نشان می دهد که باید انگشت خود را در سیم یکم در فرت 8م، سیم دوم (بی) در فرت 10م و سیم سوم (سی) در فرت 9م گیتار قرار دهیم و آنها را بزنیم. آموزش گیتار و نت، ترکیب مهمی از شناخت موسیقی است.
نت خوانی گیتار یعنی توانایی خواندن و شناسایی نت های موسیقی در گیتار. این مهارت برای اجراء و نواختن آهنگ ها بسیار ضروری است. بهترین روش برای آموزش نت خوانی، تمرین مرتب و استمراری است.
شروع به نت خوانی با تمرین یادگیری نام و موقعیت نت ها و سپس به تدریج تمرین تشخیص آنها در قطعات موسیقی می پردازد. همچنین امروزه نرم افزارهای مختلفی برای آموزش نت خوانی در گیتار وجود دارد که به شما کمک می کند تا این مهارت را بهتر بیاموزید.
برای همه صداهای موسیقایی از بم ترین تا زیر ترین آنها فقط هفت نام وجود دارد این نام های هفت گانه در برخی کشورهای غربی با کلمات تک هجایی و در برخی به صورت الفبایی به شرح زیر تلفظ می شوند:(نام ها را از چپ به راست بخوانید)
نامگذاری هجایی:
DO RE MI FA SOL LA SI
نام نت ها در زبان فارسی نیز از نامگذاری هجایی گرفته شده است)
نامگذاری الفبایی:
C D E F G A B
نامگذاری هجایی با نوت DO و نامگذاری الفبایی با حرف A، نت (LA) آغاز می شود.
در نظام قدیمی تر هجایی به جای نوت DO هجایUT)) اوت به کار می رفته است در برخی از روش های نت خوانی جدید هجای سی(SI ) را تی میگویند.
برای نگارش نتهای موسیقی از پنج خط به نام پنج خط حامل استفاده میشود که پنج خط موازی هستند که در بین آنها به طور طبیعی چهار فضای خالی ایجاد میگردد و نتها را میتوان بین خطوط و یا روی خطوط قرار داد:
در شروع پنج خط حامل کلید موسیقی قرار میگیرد که بسته به اینکه چه سازی مینوازیم، میتواند نام و شکل متفاوتی داشته باشد. برای ساز گیتار از کلید سل استفاده میشود و کلید سل در اول پنج خط حامل سمت چپ قرار میگیرد ( ما در موسیقی نتها را از چپ به راست میخوانیم):
کلیدسل
همانطور که در تصویر مشخص است قسمت دایره ای شکل کلید دور خط دوم حامل( خطوط حامل از پائین شمرده میشوند) تنیده شده است بنابراین خط دوم را خط سل و نتی که روی خط دوم قرار میگیرد را نت سل مینامیم.
بقیه نتها نیز به ترتیب با توجه به ترتیب نتها که از دو شروع میشو و به سی ختم میشد روی خطوط حامل قرار میگیرند به عنوان مثال از آنجا که نت سل روی خط دوم قرار دارد پس نت بعدی که بین خط دوم و سوم نوشته میشود لا خواهد بود چراکه در گویش و ترتیب نتها (از چپ به راست) بعد سل همیشه نت لا قرار میگیرد.
تمرینات نت خوانی برای تقویت دیدن و خواندن نتها
برای تقویت دیدن و خواندن نت ها در گیتار می توانید از تمرینات زیر استفاده کنید:
- تمرین خواندن نت ها به صورت روزانه: برای بهبود دیدن و خواندن نت ها باید با تمرین روزانه آن ها آشنا شوید. این تمرین می تواند شامل تمرین خواندن نت های روی گیتار و تمرین نت خوانی از کتاب یا نت های اینترنتی باشد.
- تمرین با تکرار: جهت تقویت توانایی خواندن نت ها در آموزش گیتار می توانید با تکرار همان نت ها و آکوردها تمرین کنید.
- بهتر است با تمرین نت های ابتدایی آغاز کنید. این تمرین شامل نت های اصلی مانند دو یا سه نت اول هر سیم گیتاراست که بسیار ساده هستند و به شما کمک می کنند تا به نت های پیچیده تر بروید.
- آموزش گیتار با کتاب های آموزشی: می توانید از کتاب های آموزشی برای تمرین خواندن نت ها استفاده کنید. این کتاب ها شامل تمرینات مختلفی برای بهبود دیدن و خواندن نت ها هستند.
- آموزش گیتار با نرم افزار های آموزشی: می توانید از نرم افزارهای آموزشی برای تمرین خواندن نت ها استفاده کنید. این نرم افزارها شامل تمرینات مختلفی برای بهبود دیدن و خواندن نت ها هستند.
آشنایی با نتهای سیم های گیتار
گیتار به طور معمول دارای شش سیم است که هر یک از این سیم ها در فرکانس و صدای متفاوتی نواخته می شود.
در ساز گیتار ما نتها را به دو دسته تقسیم میکنیم :
. نتهای روی سه سیم اول گیتار (سیمهای تریبل)
. نتهای روی سه سیم باس
ما برای پیدا کرد نتها روی هر سیمِ گیتار باید این نکته را در ذهن داشته باشیم که به طور کلی نتهای موسیقی دارای فواصل ثابتی هستند
و بر این اساس کافیست بدانیم بین نتهای می و فا و همینطور نتهای سی و دو، نیم پرده (معادل یک فرت گیتار) فاصله وجود دارد و بین بقیه نتهای مجاور، یک پرده (معادل دو فرت گیتار) فاصله وجود دارد:
حال با دانستن این نکته کافیست اسم نتِ هر سیم گیتار را به شکل آزاد ( بدون اگشت گذاری دست چپ) بدانیم و حفظ باشیم که اسم نتهای آزاد گیتار به شرح زیر است:
سیم اول: می
سیم دوم: سی
سیم سوم: سل
سیم چهارم: رِ
سیم پنجم: لا
سیم ششم: می
بر این اساس اسم سیم اول به شکل آزاد در ساز گیتار می است پس با توجه به آنچه در بالا گفته شد نتِ بعد از می، فا است و فاصله بین می و فا نیم پرده یا یک فرت است پس اگر سیم آزاد گیتار را فرت صفر حساب کنیم برای رسیدن به نت فا کافیست فرت یک را بگیریم و همینطور در ادامه از آنجا که بعد از نت فا نت سل قرار دارد و فا با سل یک پرده ( معادل دو فرت ) فاصله دارند بنابراین با گرفتن فرت سوم در سیم اول به نت سل میرسیم.
پس نتهای سیم اول گیتار به شرح زیر هستند:
می : سیم اول آزاد
فا: سیم اول فرت یک
سل: سیم اول فرت سه
( البته سیم اول گیتار نتهای دیگری هم دارد که ما در اینجا فقط به آموزش نتهای سردسته گیتار بسنده میکنیم).
با توجه به آنچه گفته شد نتهای سیمهای دوم و سوم نیز به سادگی قابل شناسایی هستند:
نتهای سیم دوم گیتار:
سی: سیم دوم آزاد
دو : سیم دوم فرت یک
رِ: سیم دوم فرت سه
نتهای سیم سوم گیتار:
سل: سیم سوم آزاد
لا: سیم سوم فرت دو
انجام تمرینات و آهنگ های ساده با نت های سیم یک، دو سه
برای شروع آموزش گیتار پیشنهاد می شود با یادگیری چند نت ساده و آهنگ های ساده شروع کنید. این به شما کمک می کند تا با نت ها، آکوردها، ضرب و فرم های پایه آشنا شوید و همچنین تکنیک های اصلی گیتار را درست یاد بگیرید.
برای شروع، تمرین نت های سیم یک، دو و سه به صورت تفکیکی می تواند مفید باشد. به عنوان مثال برای تمرین نت سیم یک می توانید از نت E استفاده کنید که بر روی گیتار در ردیف پایین ترین سیم قرار دارد.
همچنین برای تمرین نت سیم دو می توانید از نت B که در ردیف دوم سیم های گیتار قرار دارد استفاده کنید. برای تمرین نت سیم سوم می توانید از نت G استفاده کنید که در ردیف سوم سیم های گیتار قرار دارد. آموزش گیتار را می توانید از این طریق کامل تر پیش ببرید.
برای ادامه دادن تمرینات و آهنگ های ساده با نت های سیم یک، دو و سه می توانید به مجموعه آموزشی مربوط به گیتار مراجعه کنید و با توجه به سطح خود، تمرینات و آهنگ های بیشتری را یاد بگیرید. همچنین با گوش دادن به موسیقی های مورد علاقه تان و تلاش برای تشخیص نت های آن ها می توانید دید نت خود را تقویت کنید.
انجام تمرینات ساده با نتهای سیم های باس
برای تمرین با نت های سیم های باس گیتار می توانید از روش های مختلفی استفاده کنید. یکی از روش هایی که می توانید بهره بگیرید تمرین با نت های ساده با ریتم های متفاوت است. برای مثال شما می توانید با تمرین اجرای دو نت متوالی در سیم باس گیتار شروع کنید و با تنظیم یک ریتم ساده مانند چهار ضربی، آنها را به ترتیب تکرار کنید.
برای تمرین این روش بهتر است از یک مترونوم استفاده کنید؛ این باعث می شود آموزش گیتار را بهتر پیش ببرید و با نواختن هر دو نت به ترتیب، مطابق با ضربات مترونوم ادامه دهید. پس از اینکه با این ریتم آشنا شدید می توانید به ترکیب نت های مختلف و ریتم های پیچیده تر نیز بپردازید.
همچنین می توانید از تمرینات زیر نیز بهره بگیرید:
در نهایت، تمرین و تمرین مکرر این روش ها و تمرین با نت های سیم های باس گیتار به شما کمک می کند تا دیدتان به نت های سیم های باس گیتار بهبود پیدا کرده و به آسانی بتوانید آهنگ های مورد علاقه خود را با آن بیاموزید.
آکوردهای سردسته گیتار
منظور از آکوردهای سردسته در گیتار آکوردهایی است که در آنها نیاز به گرفتن باره با انگشت اشاره دست چپ نیست و اجرای آن ها در سر دسته گیتار ممکن است آکوردهای دو ماژور C ، ر ماژور D، می ماژور E، سل ماژورG و لا ماژور A، را میتوان در سردسته گیتار گرفت که روش گرفتن و اجرای آنها روی ساز گیتار به شکل زیر است:
دو ماژور (C):
ر ماژور (D):
می ماژور (E):
سل ماژور (G):
لا ماژور (A):
آکوردهای دیگری که در سردسته گیتار میتوان به آن ها دسترسی داشت آکوردهای زیر هستند:
می مینور Em ، لا مینور Am و ر مینور Dm که در زیر نحوه گرفتن آنها آمده:
می مینور Em:
لا مینور Am:
ر مینور Dm:
آشنایی با آکورد های باره ای
آکورد های باره ای (Barre chords) آکوردهایی هستند که با نگه داشتن یک انگشت در یک فرت بر روی چند سیم گیتار و استفاده از دست چپ برای نواختن بقیه سیم ها تشکیل می شوند. این آکوردها به دلیل اینکه بر روی یک فرت نگه داشتن چند سیم در عین حال نیاز به کشیدن سیم های سخت تر گیتار دارند. برای نوازندگانی که تازه کار هستند مشکل ساز هستند و نیاز به تمرین بیشتر دارند.
برای نواختن آکورد باره ای باید یک انگشت خود را در فرت مورد نظر قرار داده و سپس انگشت خود را بر روی تمامی سیم هایی که در بین انگشت و سر گیتار قرار دارند، فشار دهید.
مثال هایی از آکورد های باره ای عبارتند از: آکورد فا باره ای (F)، آکورد سی بمول باره ای (Bb) و آکورد سل مینور باره ای (Gm). آموزش گیتار را در ادامه ضمن آشنایی با روش زدن و خواندن آهنگ های پاپ با گیتار ادامه می دهیم.
آشنایی با روش زدن و خواندن آهنگ های پاپ با گیتار
برای زدن و خواندن آهنگ های پاپ با گیتار، ابتدا باید با تئوری موسیقی آشنا شوید و به نت ها، آکوردها و الگوهای ریتمیک آشنا باشید. سپس می توانید به اجرای آهنگ های پاپ با گیتار بپردازید. آشنایی با المان های مهم آموزش گیتار می تواند بسیار کلیدی باشد.
در اینجا چند مرحله برای زدن و خواندن آهنگ های پاپ با گیتار آورده شده است:
- آشنایی با آکوردهای پاپ: آکوردهای پاپ معمولاً شامل آکوردهای ساده با موقعیت های مختلف در گیتار هستند. آکوردهای اصلی پاپ شامل آکوردهای ماژور و مینور هستند. برای شروع می توانید با آکوردهای ساده مانند C، G، D، E و A آشنا شوید.
- شناسایی ریتم: بعد از آشنایی با آکوردها باید با ریتم ها و الگوهای ریتمیک آشنا شوید. بیشتر آهنگ های پاپ با الگوهای ریتمیک ساده و قابل اجراء هستند. با تمرین و شنیدن آهنگ ها می توانید به الگوهای ریتمیک پرکاربرد پاپ آشنا شوید.
- آشنایی با ملودی آهنگ: ملودی آهنگ یکی از عناصر مهم در آهنگ های پاپ است. بعضی از آهنگ های پاپ ملودی های ساده و تکراری دارند که با تمرین و شنیدن آهنگ ها می توانید به آنها آشنا شوید.
اگر آموزش گیتار برای شما جدی است، نواختن قطعات کلاسیک برای تقویت را می توانید استفاده کنید.
نواختن قطعات کلاسیک برای تقویت تکنیک تیراندو و آرپژیو در گیتار
نواختن قطعات کلاسیک می تواند به شما در تقویت تکنیک تیراندو و آرپژیو در گیتار کمک کند. در موسیقی کلاسیک، تکنیک های دست راست مانند تیراندو و آرپژیو بسیار مهم هستند و اجرای قطعات کلاسیک به شما کمک می کند تا این تکنیک ها را به صورت مستقل بیاموزید و توانایی نواختن آن ها را در قطعات مختلف کسب کنید. برخی از قطعات کلاسیک که می توانند به شما در تقویت تکنیک تیراندو و آرپژیو کمک کنند، عبارتند از:
- Romance –
- Asturias – اثر آلبنیز
- Lagrima – اثر تارگا
- Recuerdos de la Alhambra – اثر تارگا
- Capricho Arabe – اثر تارگا
- Leyenda – اثر آلبنیز
- Una Limosna por el Amor de Dios – اثر باریوس
این قطعات بسیار مشهور هستند و برای هر سطحی مناسب هستند اما بهتر است با استاد گیتار خود مشورت کنید و او شما را برای انتخاب قطعات بیشتر راهنمایی خواهد کرد. به طور کلی نواختن قطعات کلاسیک باعث تقویت تکنیک های گیتار می شود اما باید توجه داشت که برای اجرای آن ها نیاز به تمرین طولانی مدت و تکرار دارید. همچنین نواختن قطعات کلاسیک به دلیل پیچیدگی های آن ها، برای مبتدیان مناسب نیست و بهتر است با قطعات ساده تر شروع کرد.
نواختن نت آهنگ های پاپ برای تقویت نت خوانی و ریتم خوانی
نواختن نت آهنگ های پاپ یکی از روش های خوب برای تقویت نت خوانی و ریتم خوانی در گیتار است. در این راستا می توانید با انتخاب چندین آهنگ پاپ مورد علاقه خود به نواختن نت های آنها بپردازید. برای شروع می توانید آهنگ هایی با ریتم ساده و نت های ساده انتخاب کنید و سپس با گذراندن زمان و تقویت تکنیک خود، به آهنگ های پیشرفته تر و با نت های پیچیده تر نیز بپردازید.
همچنین می توانید با استفاده از نت های موجود در اینترنت و سایت های مختلف موسیقی، نت های آهنگ های پاپ را به صورت دسته بندی شده بر اساس سطح سختی و پیچیدگی، انتخاب کنید و با توجه به سطح تجربه خود، آنها را تمرین کنید.
از جمله آهنگ هایی که برای شروع نواختن و تقویت نت خوانی و ریتم خوانی در گیتار مناسب هستند می توان به آهنگ هایی مانند “Let Her Go” از Passenger، “Wonderwall” از Oasis، “Hallelujah” از Leonard Cohen، “Tears in Heaven” از Eric Clapton و “Shape of You” از Ed Sheeran اشاره کرد. آموزش گیتار با این موزیک ها به دلیل گیتار محور بودن آسان است.
آشنایی با مباحث سلفژ (برای آگاهی از روش صحیح خواندن نت آهنگ ها و کوک بودن صدا در هنگام زدن و خواندن)
سلفژ یکی از مهم ترین ارکان موسیقی است که یادگیری آن به بالا بردن کیفیت اجرای موسیقی کمک زیادی میکند در سلفژ مباحثی نظیر روش صحیح خواندن نت ها ریتم ها و تشخیص فواصل بین صدا ها بررسی می شودو فرد پس از گذراندن دوره سلفژ قادر خواهد شد بدون مراجعه به ساز آهنگ و ریتم صحیح نت ها را شناسایی کند و به راحتی آنها را به کمک صدای خود اجرا کند.
در نوازندگی گیتار، سلفژ به عنوان پایه ای برای اجرای قطعات و نواختن آکوردها استفاده می شوند.
بنابراین شما با گذراندن دوره سلفژراندمان کاریخود را افزایش میدهید و درتمرینات اشتباهات کمتری مرتکب میشوید چون صداهای اشتباه را از طریق شنیداری خود تشخیص داده و اصلاح میکنید.
برای رسیدن به روش صحیح خواندن آهنگ ها و کوک بودن صدا باید به آموزش نت خوانی و مباحث سلفژ توجه کنید و تمریناتی انجام دهید که به شما کمک کند تا به تسلط در این زمینه ها برسید. می توانید از کتاب ها و منابع آموزشی مختلف استفاده کنید و یا به کلاس های حضوری یا آنلاین مراجعه کنید.
همچنین تمرین بر روی نت های ساده و سلفژ های مختلف به شما کمک خواهد کرد تا تسلط بهتری در این زمینه ها داشته باشید. این مفاهیم در بحث حرفه ای آموزش گیتار اهمیت دارد.
انجام تمرینات تکنیکی hammer on pull off
تکنیک hammer on pull off یکی از مهمترین تکنیک های دست چپ گیتار است که برای تقویت سرعت و دقت نواختن و افزایش راحتی در نواختن قطعات مورد استفاده قرار می گیرد. در این تکنیک، نت ها با استفاده از انگشتان دست چپ به یکدیگر متصل می شوند، بدون اینکه برای هر نت از دست چپ دوباره استفاده شود. آموزش گیتار را این گونه طی کنید تا سریع شوید.
انجام تمرینات گام نوازی با استفاده از مترونوم
مترونوم یک ابزار مهم برای تمرین نوازندگی می باشد که به صورت الکترونیکی و با ثابت کردن یک نرخ تکرار برای ضربان به نوازنده کمک می کند تا در زمانبندی و ریتم نواختن دقیق تر باشد.
برای انجام تمرینات گام نوازی با استفاده از مترونوم، ابتدا باید مترونوم را به سرعت مورد نظر تنظیم کنید.
سپس با شروع به نواختن، تلاش کنید هر ضربه را در زمان دقیقی که مترونوم ضربه می زند بنوازید. این تمرین می تواند باعث بهبود ریتم و دقت نواختن شما شود و به شما کمک می کند تا در هماهنگی بیشتری با سایر نوازندگان موسیقی باشید. به این صورت آموزش گیتار یک قسمت کلیدی را شامل می شود.
همچنین می توانید از مترونوم برای تمرین hammer on pull off نیز استفاده کنید. در این صورت با شروع به نواختن، نت را با یک ضربه دست راست( i یاm) بنوازید و سپس با استفاده از انگشتان دیگر دست، نت بعدی را با تکنیک hammer on نوازید. سپس با استفاده از انگشتی دیگر، به نت قبلی با تکنیک pull off بازگردید. این تمرین را با سرعت مختلف و با استفاده از مترونوم تمرین کنید تا تکنیک خود را بهبود ببخشید.
انجام تمرینات کشش طولی و عرضی
تمرین کشش طولی و عرضی برای گیتار نواختن به عنوان یکی از تکنیک های مهم گیتار، به تقویت دقت و سرعت دست ها کمک می کند. در این روش، با استفاده از انگشت های دست چپ و راست به ترتیب نت های مختلفی را نواخته و در هر نت به طور متناوب یکی از دو دست یا همزمان هر دو دست را به سمت بالا (کشش طولی) و یا به سمت پایین (کشش عرضی) بکشید.
برای شروع، ابتدا باید نت های مختلف را با استفاده از انگشت های دست چپ و راست یاد بگیرید و سپس با استفاده از مترونوم، تمرین کشش طولی و عرضی را انجام دهید.
در این روش، مترونوم به عنوان یک ابزار کمکی بسیار مهم است که به شما کمک می کند در موقعیت هایی که باید نت ها را با سرعت و دقت بیشتری نواخت، در تعادل باشید و بهتر بتوانید تمرین کنید. اگر آموزش گیتار را ادامه دهید وارد فاز تمرین کشش طولی می شوید.
اشتباهات متداول حین آموزش گیتار
- عدم تمرین بر روی مسائل پایه ای گیتار: برای آموزش گیتار باید از پایه شروع کرد اما گاهی اوقات افراد عجله کرده و از مسائل بیسیک صرف نظر می کنند و به چیزهای پیشرفته تر می پردازند.
- انتظار داشتن از زمان کم بهره بیشتر: آموزش گیتار زمان بر است و نیاز به تمرین و تمرکز دارد. برخی از افراد انتظار دارند که با تمرین کردن به مدت کوتاه، بهره بیشتری بگیرند اما این یک اشتباه است.
- عدم توجه به تکنیک های صحیح: تکنیک های صحیح بسیار مهم هستند و می توانند به شما کمک کنند تا بهترین عملکرد را در زمان کوتاهی داشته باشید. برخی افراد اهمیت تکنیک های صحیح را نمی دانند و بدون آنکه تکنیک ها را درست یاد بگیرند به تمرین ادامه می دهند.
- عدم تنوع در تمرین: برای پیشرفت در آموزش گیتار باید تنوع در تمرین داشته باشید و از انواع مختلف تمرین استفاده کنید. برخی از افراد در تمرین های خود تنوعی ندارند و همیشه یک نوع تمرین را تکرار می کنند.
- نادیده گرفتن آهنگ های ساده: یادگیری آهنگ های ساده می تواند به شما در یادگیری مهارت های پایه ای و مفید در آموزش گیتار کمک کند. برخی از افراد در یادگیری آهنگ های ساده عجله دارند و به سرعت به آهنگ های پیشرفته تر می روند که این سبب ناامیدی می شود.
چطور بدون فالشی گیتار بنوازیم؟
فالش نواختن گیتار یکی از مشکلاتی است که برای بسیاری از نوازندگان گیتار در مراحل اولیه و حتی بعد از گذشت زمانی نه چندان کوتاه هنوز برایشان وجود دارد. برای جلوگیری از فالش نواختن گیتار، می توانید به موارد زیر توجه کنید:
- تمرین کنید: تمرین کردن در کاهش فالش نواختن گیتار بسیار مهم است. تمرین مکرر و با دقت به کاهش این مشکل کمک می کند.
- استفاده از تکنیک های صحیح: استفاده از تکنیک های صحیح نوازندگی گیتار به شما کمک می کند که بهترین عملکرد را در زمان کوتاهی داشته باشید. در این راستا بهتر است با یک مربی مجرب همکاری کنید تا بهترین تکنیک های نوازندگی را یاد بگیرید.
- توجه به موقعیت دست ها: توجه به موقعیت دست ها نیز در کاهش فالش نواختن گیتار بسیار مهم است. به عنوان مثال باید مطمئن شوید که دست چپ شما در موقعیت صحیح قرار دارد و دست راست شما در موقعیت مناسب برای نواختن است.
در گیتار آواز با ما همراه باشید..
توجه به موزیکالیته و زیبا نواختن قطعات
موزیکالیته و زیبایی نواختن قطعات در آموزش گیتار بسیار مهم است. آموزش گیتار نه تنها به معنی یادگیری نت ها و تکنیک های ساده است بلکه شامل فهم عمیقی از مفاهیم موسیقی و قابلیت بیان حس و احساسات از طریق این ساز است.
برای این که بتوانید قطعات را به شکلی زیبا و موزیکال بنوازید نیاز است تا علاو بر در نظر گرفتن عوامل اولیه موسیقی شامل ریتم و نت داینامیک و … به عواملی غیرنوشتاری مانند تکنیک صحیح اکول صحیح و حال و هوای آهنگ و … توجه کرد تا موسیقی حالتی یکنواخت و بی روح نداشته باشد
همچنین برای نواختن قطعات در سبک های مختلف مانند پاپ، راک، جاز و کلاسیک، نیاز است که با خصوصیات هر سبک و نحوه نواختن قطعات در هر سبک آشنا شوید. بنابراین پرداختن به موزیکالیته و زیبایی نواختن قطعات در آموزش گیتار بسیار مهم است و به شما کمک می کند تا به یک نوازنده موفق و حرفه ای تبدیل شوید.
اگر آموزش گیتار برای شما یک مسئله جدی است، حتما به این موضوع توجه داشته باشید که نت نوازی، جلوگیری از فالش شنیدن گوش و البته تکنیک های مختلف نوازندگی گیتار را باید در اولویت قرار دهید و اگر بتوانید موزیک ها را به خوبی گوش کنید، نت های گیتار را بشنوید، همه چیز درست تر پیش می رود.
چطور آموزش گیتار را حرفه ای طی کنیم؟
آموزش گیتار یک فرایند طولانی و پیچیده است که نیازمند صبر و تمرین مداوم است. در ادامه توصیه هایی برای بهتر طی کردن این فرایند آموزشی را بیان می کنم:
- انتخاب مناسب برای آموزش گیتار: قبل از هر چیز باید برای آموزش گیتار یک مربی یا مدرس معتبر و کارآمد انتخاب کنید. همچنین می توانید از طریق اینترنت و منابع آنلاین مانند ویدئوهای آموزشی یا وبسایت های مختلف نیز آموزش گیتار را شروع کنید.
- تمرین مداوم: برای بهتر شدن در گیتار باید مداوم تمرین کنید. می توانید برنامه تمرینی روزانه تنظیم کنید و سعی کنید به طور مداوم تمرین کنید.
- تنوع در تمرین: برای جلوگیری از خستگی و افزایش علاقه به آموزش گیتار بهتر است تنوعی در تمرین های خود داشته باشید و از تکنیک های مختلف و آهنگ های مورد علاقه خود برای ایجاد انگیزه استفاده کنید.
- پایبندی به روش های آموزش: پایبندی به روش های آموزشی که توسط مربی یا منابع آموزشی توصیه شده است بهترین راه برای بهتر شدن در گیتار است.
سخن پایانی و جمع بندی مباحث
یادگیری گیتار یک فرایند طولانی و مستمر است که به نیازهای شما و هدف نوازندگی گیتار شما بستگی دارد. برای شروع، بهتر است با یادگیری مبانی نواختن گیتار شروع کنید و سپس با تمرین و تلاش مستمر، عملکرد خود را در نوازندگی بهبود بخشید.
بهتر است که با یک مربی مجرب همکاری کنید تا بهترین روش ها و تکنیک های نواختن گیتار را یاد بگیرید و درک کاملی از نت ها، ریتم، تنظیم و مهارت های لازم برای نواختن آن کسب کنید.
از تمرین مداوم، خلاقیت و خودتحلیلی استفاده کنید و همچنین به پیشرفت هایی که داشته اید، توجه کنید. با پیوستن به گروه های گیتار و شرکت در کلاس های آنلاین و آفلاین، شما می توانید با دیگر نوازندگان گیتار ارتباط برقرار کرده و تجربیات خود را با آن ها به اشتراک بگذارید.
در گیتار آواز شما این امکان را خواهید داشت که در دوره های حضوری و آنلاین آموزش گیتار مبتدی تا تخصصی و حرفه ای شرکت کنید. جهت ثبت نام با گیتار آواز تماس بگیرید.